ТЕЦ-овете у нас няма да бъдат затваряни заради Плана за възстановяване

...
ТЕЦ-овете у нас няма да бъдат затваряни заради Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Василев: Няма да затваряме топлоелектрически централи заради зелената сделка

ТЕЦ-овете у нас няма да бъдат затваряни заради Плана за възобновяване и зелената договорка, съобщи от парламентарната естрада министър Асен Василев.

„ Новият План за възобновяване не планува да се затварят 1600 мегавата от Маришкия басейн “, разясни той.

„ През 2019 година ние сме поели цели за понижаване на въглеродните излъчвания, те би трябвало да бъдат изпълнявани. Няма по какъв начин да бъдат преразгледани. Това значи, че макар че всички централи не престават да работят, те ще работят в по-малък интервал от годината. Трябва да има 40% понижаване на въглеродните излъчвания. Това не заплашва нашата енергийна система ”, уточни още Василев, представен от frognews.bg.

Министърът на финансите увери, че сигурността на енергийната система е обезпечена, само че България няма по какъв начин да се откаже от своята енергийна самостоятелност:

„ Газът е запас, който България не управлява и в нашия район имаме един главен снабдител, който сега е във война с Европейския съюз и ни постави в лист с вражески страни. Има доста широкомащабни ограничения свързани с инсталирането на дребни слънчеви централи, доста огромна стратегия за саниране, геотермалните източници на сила, които дори и при нискотемпературен режим могат да оказват помощ с отопление. Един огромен потенциал от батерийни мощности - 6000 мегаватчаса, които могат да подават пикова сила от към 1 гигават.  Т.е. да понижат пика на потреблението с 1 гигават “, изясни Василев.

Той отхвърли да е имало спешен пиар по Плана за възобновяване и резистентност.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР